top of page

Amsterdam

Pokračování příběhu. Jak jsem zmínila v předešlém postu z Ženevy jsme domů nejely. Nenenéé jelo se do Amsterdamu. Jedna z met cestovatelů po vyspělích zemích. Do Amstru jsme přijely po 10. hodině večerní tudíž nemělo cenu jezdit do města a tak, že se vychrupkáme na letišti. Není to nejlepší nápad. Prostě není. Nedá se tam pořádně usalašit a běhají tam myšky. Takže noc fakt jako no prostě na hovno. Každopádně ráno jsme vylezly z letiště a jely do centra. Jejich systém lístků na MHD není nejlehčí na pochopení, ale lidi poradí. Tak jsme si koupily dvoudenní jízdenku a drandily po městě jak divé. Když přijedete z krásné a čisté Ženevy tak vás Amstr překvapí. Smrad a bordel- toť první věci, které nás přivítaly.

Jely jsme na Dam square, což není nic zajímavého. Občíhly instalace a obrazy ve Stedelijk museum, což bylo moc hezké. Na Van Gogha ani do Rijksmuseum jsme nešly, neboť je to drahá sranda a moje kartička studenta dějin umění, na kterou by mě měli pustit zadax, nikoho nezajímala. Amstr je prostě jen souhrn křivých cihlových domů a hromada stok. Každá ulice vypadá cca stejně. Takže na jednodenní výlet tak akorát, ale víc..hmhm. A tak jsme se rozhodly vyrazit si na výlet do skanzenu s mlýnama. Z Amstru je cesta vcelku jednoduchá. Neplatí na ní ovšem jízdenka MHD a tak je nutné si koupit na nádraží jízdenku na vlak do Koog Zaandijk (kóg zándek), která stojí 6eur za zpáteční. No to bylo ale náramný městečko. Jo jasně, turistické jak prase, ale prostě krása. Když vyjedete hned ráno tak se to dá. Šly jsme do sýrárny s ochutnávkama- takže obídek zdarma. Like it! Mlýny byly samozřejmě pěkný a celý to prostě vzalo za srdíčko. :D Převezly jsme se s pánama na lodiččce za éčko na druhý břeh a bylo nám fajn. Další noc jsme spaly v hostelu a další opět na letišti.

Co jsme jedly? Všude po Holandsku můžete najít supermatker Albert Heijn a v něm všelijaké saláty od 3 eur a dá se z nich snadno přežrat. Takže ty. Kde jsme spaly? 2x na letišti a jednou v hostelu.

Ha a kam asi pokračuje naše cesta? hmmmm kam? Zjistíme to příště.

bottom of page